Steak met Bearnaisesaus
Sauce béarnaise is een saus gemaakt van opgeklopte boter en eigeel met toevoeging van wijn, azijn, dragon en sjalotten. Heerlijk voor over een groot stuk vlees, bijvoorbeeld een dikke steak!
Ingrediënten
Wat heb je nodig
- 4 mooie dikke biefstukken, kan ook met entrecote of ribeye wat je voorkeur heeft
- 4 grote agria aardappelen
- 3 eidooiers
- 300 gr roomboter
- 1 takje peterselie
- 1 takje dragon
Voor de Castrique
- 1 dl witte wijn
- 1 dl witte wijnazijn
- 2 jeneverbessen
- 2 kruidnageltjes
- 1 blaadje laurier
- Stukje kaneel
- 1 tskje tijm
- 1 sjalot in ringen
Bereiding
-
FIRE UP THE BASTARD
Steek de Bastard aan tot ongeveer 160°C. Verhoog de temperatuur later naar 300°C. Verder nodig:
The Bastard One Minute Lighter
Houtskool naar keuze
The Bastard Frypan
The Bastard Gloves
The Bastard BBQ Tang
Aluminiumfolie
-
HOW TO COOK
1 of 2 dagen van tevoren
Meng de ingrediënten van de castrique en bewaar ze in een pot met deksel. Zo kunnen de smaken intrekken. Heb je over? Bewaar het voor een later moment.
Smelt de boter in een pan, niet bruin worden. Doe in een kom in de koelkast. Haal de boter uit de koelkast zodra deze afgekoeld is en haal uit het bakje. Aan de onderkant kun je de eiwitten eraf afschrappen. Smelt de boter (niet bruin laten worden).
Hak de dragon en peterselie en hou apart.
Snij de aardappelen in plakken en daarna in friet. Was de aardappelen goed en laat uitlekken. Bak de aardappels voor op 160 graden tot ze gaar zijn.
Steek The Bastard aan tot minimaal 300 graden.
Meet 100ml af van de castrique en breng tegen de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de eidooiers toe. Werk snel anders stollen de eidooiers en heb je roerei. Klop tot de eidooiers schuimig zijn. Voeg in een dun straaltje de boter toe. Het is handig als iemand je daarbij helpt. Blijf kloppen tot het een dikke saus is.Voeg de dragon en peterselie toe en breng op smaak met zout.
Grill het vlees kort aan beide kanten. Pak het vlees in aluminiumfolie en laat rusten. Bak de friet tot ze mooi bruin zijn op 180C.
Snij het vlees in dunne plakken en serveer de bearnaisesaus er naast en op het vlees. Voeg de friet toe en val aan!