Kookgek’s Warm gerookte zalm

Kookgek’s Warm gerookte zalm

Gang Hoofdgerecht
Bereidingstijd 45 minutes
Kooktijd 1 hour 20 minutes
Totale kooktijd 2 hours 5 minutes
Porties 2

Ingrediënten

Voor de Zalm:

  • 2 verse zalmmoten
  • 1 kopje zeezout
  • 1 kopje bruine basterd suiker
  • Rasp van 1 citroen schil
  • Rookmot eiken fijn (2 handjes)

Voor de Asperges

  • 8 geschilde asperges AA of AAA classe
  • stro
  • Rookhout appel (2 handjes)
  • Aluminium grill schaal

Bereiding

  1. Week in een emmer met water de stro en in een bakje het rookhout. Steek ondertussen der BGE aan en verwarm tot 130 graden. Maak met aluminium folie een pakje van het rookhout (+/- 2 handjes), prik er gaatjes in en leg deze op de kolen. Plaats het rooster met daarop de aluminium grill schaal met een opbouw van uitgelekte strooi-asperges-strooi. Gaar de asperges in 30 tot 60 minuten gaar. Dit kun je controleren door er met een saté prikker er even in te prikken om te voelen hoe de garing is. Er zal altijd een kleine beet blijven. (gaar naar eigen smaak van zachtheid)

  2. Pekel ondertussen de Zalm door het zeezout, basterdsuiker en citroenschil rasp te mengen en de zalm hiermee te bedekken aan beide kanten. Laat 20 tot 30 minuten staan. Spoel daarna af en maak droog.

  3. Als de asperges gereed zijn zet ze afgedekt met aluminium folie apart. Plaats de conveggtor. Laat de temperatuur terug lopen naar 85 graden. Maak met aluminium folie 2 pakjes van de rookmot prik hier gaatjes in en leg op de kolen. Zet op de conveggtor een lekbak met een laagje water en plaatst het rooster. Zodra het rookmot begint te roken leg de zalmoten op het rooster en rook deze tot een kern temperatuur van 45 graden.

    Warm eventueel de asperges nog even op.

    Serveer tip: Tortellini gevuld met kaas en een kruidige warme tomaten saus.

Recipe Notes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *